ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

4 съвета за справяне с косопада при мъжете

Наследственият косопад може да се прояви под много форми и на всяка възраст. Това може силно да се отрази на самочувствието ви, особено на по-млада възраст или когато сте подложени на много стрес в период от живота си.

4 съвета за справяне с косопада при мъжете

Оредяването на косата е свързано с хормонални промени и започва с изтъняване на линията на косата при челото и темето като може да се появи не само при мъже, но и при жени*. Други причини могат да бъдат сезонни, свързани със стрес или медицински състояния, затова трябва да установите причината за косопада си, преди да предприемете мерки с медикаменти или терапии. Като за начало се консултирайте с фармацевт.

При всеки вид косопад тези 4 съвета могат да помогнат за справяне с проблема:

1. "Хранете" фоликулите си


Правилната хранителна диета и добре функциониращата еднокринна система са главна част от здравословното функциониране на космения ви фоликул. Експертът в областта на косата Dr. Bergfeld** споделя, че протеините стимулират растежа на клетките на косъма, точно както при мускулите след тренировка. Яйцата са страхотен източник на чисти протеини и важни B витамини. Желязото и цинкът са също толкова важни за здрав скалп, затова обмислете приема им във вид на хранителни добавки.

2. Уважавайте скалпа си


Миенето с шампоан твърде често и боядисването могат да навредят на фоликула и да отслабят косата. Никога не сресвайте косата си, когаото е мокра и избягвайте дърпането й. Ако я сушите със сешоар, то използвайте по-студен въздух, за да намалите вредата и не излагайте скалпа си на силна слънчева светлина, тъй като това ще го изсуши.

3. Спете повече


Много клинични проучвания, включително едно на Belgravia Centre
, са единодушни в заключенията си - липсата на сън може да отключи или засили косопада. Сънят е ключов за регенерирането на цялото тяло и подсилването на имунната система, хормоналния баланс, жизненост и справяне със стреса.

4. По-малко стрес


Колкото по-стресово е ежедневието ви, толкова по-лошо ще се отразява това на скалпа и цялостното ви здравословно състояние. Много хора, които страдат от косопад, се питат дали любимите им ще продължат да ги обичат; други стават антисоциални и избягват срещи с нови хора. Не страдайте сами: говорете за проблемите си с близките си или се включете в онлайн група с хора, страдащи от същия проблем.


*The Institute of Trichologists.
**публикувано в Medical Daily

go to top