ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Борба с уморената кожа: съвети за по-добър сън за красота

Знаехте ли, че тенът е един от първите признаци на умора? Дерматологът д-р Нина Роос споделя съвети „за“ и „против“, когато става въпрос за осигуряването на добър нощен сън за Вас и Вашата кожа.

Борба с уморената кожа: съвети за по-добър сън за красота

Ние всички знаем колко важен е сънят за здравословния начин на живот - но получаването на достатъчно качествен сън често е по-лесно да се каже, отколкото да се постигне. Дългосрочната умора е свързана с редица здравословни проблеми - от лошо функциониране на имунната система до увеличаване на стреса, както и от преждевременно стареене на кожата.[1][2] За съжаление, изследванията показват, че 60% от възрастните в САЩ не получават достатъчно сън (под 7 часа на нощ).[3] Лошото качество на съня също вреди на кожата ни, като проучванията установяват подчертана взаимовръзка между нискокачествения сън и повишените признаци на преждевременно стареене.[4]


60%от хората в
САЩ не получават
достатъчно сън

Значението на цикъла на съня

В опит да разберем къде е грешката на мнозина от нас, попитахме дерматолога д-р Нина Роос (Dr. Nina Roos) за най-добрите й съвети как да постигнем достатъчно качествен сън. На първо място, важно е да следвате редовен ритъм на сън. Нина казва: „Важно е да се стараете да спите винаги по едно и също време през цялата седмица - да, дори и в почивните дни.“ Придържането към рутинна процедура на сън ще насърчи тялото Ви автоматично да спуска един и същ „биологичен прозорец“ всяка вечер, което прави по-лесно за Вас да се отпуснете - процес, т.нар. циркаден (биологичен) ритъм.

Definitely opt for paper books over an iPad

Dr. Nina Roos, Dermatologist

Усъвършенствайте ритуалите преди заспиване

Превърнете спалнята си в райско кътче за сън – а не във втора дневна. Например, може и да не знаете, но тялото ни трябва да бъде в условията на определена температура, за да се отпусне и да зспи[1] - затова се старайте да не оставяте електрическото отопление включено през цялата нощ, тъй като това може да увреди съня Ви. Каква е оптималната стайна температура? Между 16°C и 20°C.   Синята светлина, излъчвана от устройства като таблети и мобилни телефони, също може да наруши биологичния Ви ритъм[2], затова изключете всякакви технически устройства, преди да си легнете. Вместо това Нина препоръчва да се съсредоточите върху „ритуал за лягане“, който ще помогне на Вашето тяло да се отпусне. „Определено предпочитайте хартиени книги пред iPad", казва тя.                                            И накрая, докато си сипвате питие точно преди лягане, това може да предизвикате умора, а проучванията показват, че консумацията на алкохол преди лягане увеличава вероятността да се събудите през нощта, както и да окаже негативно влияние върху REM съня - възстановителната част от цикъла на съня.[3] Кожата продължава да губи вода през цялата нощ, затова изпийте чаша вода около час, преди да си легнете.

[1] Dhabhar, F.S. ‘Effects of stress on immune function: the good, the bad, and the beautiful’ (Ефекти от стреса върху имунната функция: доброто, лошото и красивото) в Immunologic research 58.2-3 (2014) pp. 193-210 [Достъпно на: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24798553] [2]  Oyetakin, P. et al, ‘Does poor sleep quality affect skin ageing?’ (Засяга ли лошото качество на съня стареенето на кожата) в Clinical and experimental dermatology (Клинична и експериментална дерматология) 40.1 (2015) pp. 17-22 [Достъпно на: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25266053] [3] https://www.cdc.gov/media/releases/2016/p0215-enough-sleep.html [4] Oyetakin, P. et al, ‘Does poor sleep quality affect skin ageing?’ (Засяга ли лошото качество на съня стареенето на кожата) в Clinical and experimental dermatology (Клинична и експериментална дерматология) 40.1 (2015) pp. 17-22 [Достъпно на: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25266053] [5] Raymann, R.J. et al, ‘Skin deep: enhanced sleep depth by cutaneous temperature manipulation’ в Brain 131 (2008) pp. 500-513 [Достъпно на: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18192289] [6] Tosini, G. et al, ‘Effects of blue light on the circadian system and eye physiology’ in Molecular vision 22 (2016) pp. 61-72 [Достъпно на: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734149/] [7] Ebrahim IO, Shapiro CM, Williams AJ, Fenwick PB. ‘Alcohol and sleep I: effects on normal sleep’ in Alcoholism, clinical and experimental research 37 (2013) pp.539 - 549. [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23347102]

Нашите продукти

 • Нощен крем и маска в едно

  SLOW ÂGE

  Нощен крем и маска в едно

  Нощен крем

  Нощен крем и маска в едно - Подпомага насищането с кислород и възстановяването на кожата

 • Vichy M89 promo.png
  Укрепващ и хидратиращ гел-бустер

  MINÉRAL 89

  Укрепващ и хидратиращ гел-бустер

  ИНОВАЦИЯ: дневна доза сила за кожата

 • Най-четени

  Топ 5 суперхрани за красива кожа

  Лице

  Топ 5 суперхрани за красива кожа

  Когато става въпрос за грижата за кожата, храната, която приемаме, е от съществено значение. Прочетете нашите топ 5 предложения за суперхрани, който трябва да присъстват в режима ви, за да имате здрав и сияен вид.

  прочетете статията

  Ферментирали храни: повярвайте ни, кожата ви ще ви благодари

  Здравословен начин на живот

  Ферментирали храни: повярвайте ни, кожата ви ще ви благодари

  Вярно, името може да не звучи много приятно, но повярвайте ни като ви казваме, че трябва да заложите на ферментирали храни, ако искате да подобрите цялостното си здравословно състояние. Ще ви обясним повече за тази тенденция в храненето, както и ще препоръчаме какви видове да включите в диетата си.

  прочетете статията

  go to top