ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Какви храни трябва да избягвам по време на менопаузата?

Нещата, които никога не са били добри за вас, не са добри за вас и сега! Твърде сладко, твърде солено, прекалено много мазнини – допълнете и вие. Добрата новина е, че да ги избягвате не е от ключово значение, по-доброто решение е да се адаптирате.

Какви храни трябва да избягвам по време на менопаузата?

Остеопорозата засяга една от всеки три жени през менопауза (2).

Има редица изследвания, документиращи риска от метаболитни заболявания (като диабет, метаболитен синдром), сърдечно-съдови заболявания (дислипидемия, хипертония), рак на гърдата и остеопороза при жени в перименопаузалния период (1). Както можете да се досетите, има много продукти, които могат да помогнат, но и други, които могат да имат отрицателно въздействие върху здравето през този период от живота. На първо място е важно да обърнете внимание на гликемичния индекс на вашата диета. Продукти и хранения с висок гликемичен индекс (GI> 65) трябва да се избягват (3).

Обърнете внимание на гликемичния индекс

Дефиниране на гликемичния индекс - Определя процента на повишаване на кръвната захар в сравнение с увеличението след консумация на същото количество въглехидрати като чиста глюкоза

Какъв представлява гликемичният индекс? Определя процента на повишаване на кръвната захар в сравнение с увеличението след консумация на същото количество въглехидрати като чиста глюкоза (4). Важна е обаче не само номиналната стойност на индекса. Смачкването и смилането на зърнените зърнени култури влияе върху увеличаването на гликемичния индекс, напр. царевичните люспи, приготвени от силно преработено брашно, имат висок гликемичен индекс. Високата температура и времето на термична обработка също допринасят за увеличаване на GI на продукта. Гликемичният индекс на традиционно сварения бял ориз е 64, докато GI на преварен ориз достига - 90. Мазнините забавят изпразването на стомаха от храносмилателния тракт и по този начин удължават храносмилането и усвояването на въглехидратите. Също така, узряването на плодовете и зеленчуците променя техния гликемичен индекс.   Например, узрелите банани имат по-висок гликемичен индекс от тези, които все още са зелени. Следователно трябва да елиминирате от диетата си продукти, произведени от силно преработено брашно (бял хляб), нишестени продукти с ниско съдържание на диетични фибри (картофи, бял ориз) и храни с високо съдържание на лесно смилаеми въглехидрати (сладкиши, торти, бисквитки, подсладени напитки) (5). Диетата също така трябва да е с ниско съдържание на сол, тъй като излишъкът на сол допринася за развитието на хипертония и подуване. Според настоящите препоръки, възрастните трябва да консумират по-малко от 5 грама сол. Затова трябва да се избягват: преработени храни, бакпулвер, готови кубчета бульон, инстантни супи, солени закуски, като кренвирши, пуканки или чипс, бекон, пушена риба и месо, кисели и консервирани зеленчуци и плодове. Също така трябва да се избягва добавянето на сол при хранене (6).

Обърнете внимание на мазнините

Това, което ядете, може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Избягвайте наситени мазнини и трансмастни киселини.

Поради по-високия риск от сърдечно-съдови заболявания, трябва да обърнете внимание на вида на мазнините, които консумирате. Наситените мазнини и трансмастните киселини трябва да се избягват. Затова продуктите, които трябва да бъдат ограничени или дори изключени от диетата, са: тлъсто говеждо, свинско, агнешко, домашни птици с кожа, колбаси, масло, сметана, свинска мас, палмово масло, кокосово масло - поради високото съдържание на наситени мастни киселини и твърд маргарин за готвене, бисквитки и торти, приготвени с твърд маргарин за готвене, пуканки за микровълнова печка, крекери, бързи храни, инстантни супи, замразена пица - поради големите количества трансмазнини (3).

Обърнете внимание на калция и кофеина

Намалете риска от остеопороза, като премахнете кофеина от диетата си.

В менопаузалната възраст рискът от остеопороза значително нараства, поради което осигуряването на достатъчно калций в диетата е от съществено значение. Смята се, че консумацията на високи дози кофеин всеки ден може да доведе до развитие на остеопороза, да повлияе на процеса на зарастване на костите и да допринесе за по-лесно образуване на фрактури. При хора, които консумират малки количества калций, кофеинът елиминира калция и магнезия от организма. Следователно от диетата трябва да се отстранят кафето и други напитки, съдържащи кофеин, като сода и енергийни напитки (7). В заключение, по време на менопаузата трябва да се избягват храни с висок гликемичен индекс, големи количества сол, наситени мастни киселини, трансмастни киселини и кофеин.

Ключови елементи, които трябва да запомните

Какво трябва да избягвате:
· Продукти с висок гликемичен индекс
· Големи количества сол · Наситени мастни киселини
· Трансмастни киселини
· Кофеин.  

Доверете се на личната си преценка

SOURCES:

[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych
składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i
Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Rizzoli, R., Bischoff-Ferrari, H., Dawson-Hughes, B., & Weaver, C. (2014). Nutrition and Bone Health in Women
after the Menopause. Women’s Health, 10(6), 599–608.
[3]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B.
Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Prz Menopauzalny. 2015 Mar; 14(1):
48–52.
[4]. Ciborowska H, Rudnicka A. (2007). Żywienie w otyłości (adipositas). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka. Warszawa. PZWL
[5]. Ukleja A. Indeks glikemiczny w żywieniu osób z cukrzycą. Polska Federacja Edukacji w Diabetologii. Magazyn
edukacyjny. Kwartał III. 2008
[6]. World Health Organisation Global Infobase. http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake/
en/
[7]. Bojarowicz H, Przygoda M. Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm. Probl
Hig Epidemiol 2012, 93(1): 8-13

go to top