Вярно или невярно: често срещани митове за пърхота

Има ли по-голяма вероятност жените да страдат от пърхот, в сравнение с мъжете? Възрастта играе ли роля за появата на пърхот върху скалпа? Нека да отсеем фактите от митовете.

Вярно или невярно: жените получават пърхот по-често от мъжете

НЕВЯРНО: Пърхотът е свързан с дисбаланс на микробиома (https://www.youtube.com/watch?v=DylNTHtc48U), който се размножава по-бързо на места с изобилие на себум. Тази комбинация води до мазен пърхот, прилепнал към скалпа под формата на дебели люспи. Изследванията установиха, че като цяло мъжете са по-склонни да страдат от пърхот, отколкото жените[1]. Изследванията също така показват, че някои етнически групи показват по-голяма склонност да имат пърхот, отколкото други. По-специално едно проучване установи, че разпространението на пърхот е между 81-95% при афро-американци, 66-82% при кавказци и 30-42% при китайци.[2] Научете повече за разликата между различните видове пърхот.




Вярно или невярно: Появили ми се веднъж пърхот, винаги ще го имам

ДОНЯКЪДЕ ВЯРНО: Както знаем, пърхотът се получава в резултат на прекомерни нива на гореописаната гъбичка (маласезия), която се среща по скалпа на почти всеки индивид. В този смисъл пърхотът може да бъде описан като рецидивиращо състояние. Въпреки това, пърхотът може да бъде свързан с нивата на себум по скалпа, така че е по-вероятно състоянието да рецидивира в етапи от живота, когато производството на себум е по-високо от обичайното - например по време на пубертета.

Вярно или невярно: пърхотът се влияе от заобикалящата ни среда

ДОНЯКЪДЕ ВЯРНО:Въпреки че пърхотът може да засегне всеки във всеки етап от живота му/й, той е свързан и с редица външни фактори. Възрастта, стресът и дори хормоните на тялото могат да повлияят на честота на поява на пърхот. Когато маласезия се комбинира с повишени нива на себум, започват да се образуват мазни люспи. Това на свой ред насърчава клетките на маласезия да се размножават още по-бързо върху скалпа, създавайки порочен кръг. Положението се влошава още повече при скалп с повишено производство на себум (например при тийнейджъри) или при хора, подложени на стрес, който отслабва естествената защита на тялото и ни прави по-податливи на кожни заболявания.

[1] Manuel, F. et al, ‘A New Postulate on Two Stages of Dandruff: A Clinical Perspective’ in International journal of Trichology 3.1 (2011) pp. 3-6 [Accessible at:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3129121/] [1] Borda, L. et al, ‘Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review’ in Journal of Clinical and Investigative Dermatology 3.2 (2015) 10.13188/2373-1044.1000019. [Достъпно на:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4852869/]

Публикувано

Нашите продукти

Най-четени

3 начина за справяне с изтъняващата коса

Ако сте забелязали, че косата ви прогресивно изтънява през последните няколко години, не сте единствени. С възрастта увреждането на косъма, свързано със стилизирането и хормоналните промени, често водят до изтъняване или отслабване на косата, но има няколко ключови промени, които можете да направите, за да намалите видимото въздействие.

Прочетете повече

Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

Забелязали сте, че косата ви изтънява, след като сте навършили 50 години? Разкриваме най-важните съставки, които да търсите, ако искате да подобрите качеството на тънката коса след менопаузата.

Прочетете повече

4 съвета за справяне с косопада при мъжете

Наследственият косопад може да се прояви под много форми и на всяка възраст. Това може силно да се отрази на самочувствието ви, особено на по-млада възраст или когато сте подложени на много стрес в период от живота си.

Прочетете повече