Как да се справите с косопада след бременност

Повечето млади майки забелязват силен косопад няколко месеца след раждането. Освен това нормалният косопад по време на бременността може да се отложи и да се появи с цяла сила в един момент.

Средно всяка жена губи около 100 косъма дневно при общо 100,000 фоликула - но след раждане може да забележите засилване. Това състояние, познато като косопад след бременност, е абсолютно нормално, временно и причинено от спада на нивата на естроген, както и поради факта, че естественото падане на косъма (телогенната фаза) е било спряно по време на бременността.

Косата ви ще възвърне нормалното си състояние и гъстота най-късно до първия рожден ден на детето ви. До тогава, ето няколко ефективни начина да се справите с проблема:

Правилна грижа за косата

Изборът на правилен шампоан и балсам за косата ви е от огромно значение. Шампоаните за обем са страхотни, но използването на прекалено много балсам може да утежни косата и тя да изглежда по-тънка. Домашните маски с масла като зехтин пък, могат да омазнят косата и скалпа. 

Козметичното решение
Ако търсите по-ефективни резултати, консултирайте се с вашия фармацевт за алтернативни терапии. Един от продуктите, който той може да препоръча, е Aminexil Clinical 5, мултиактивна третираща грижа против косопад от Vichy. След продължителна употреба, 96% от страдашите от косопад намират проблема за драстично намален. Струва си да се пробва, нали?

Внимателно оформяне


Избягвайте прически, които опъват и стресират допълнително косата ви като стегнат кок, опашки, плитки или добавяне на коса. Ако използвате сешоар, заложете на студения въздух. Не сресвайте косата мокра, тъй като тогава е по-уязвима и склонна към накъсване. Вложете малко повече внимание, когато оформяте косата си и това наистина ще даде резултат!

Подхранване отвътре-навън


Хранете се с много плодове и зеленчуци, богати на витамини, флавоноиди и антиоксиданти, за да подхраните космения фоликул и да стимулирате растежа му. Витамин B7, заедно с минералите цинк и силициев двуокис, са доказани добавки с ефект за повече обем на косата.

Намалете стреса


Липсата на сън и емоционалната загриженост за бебето ви са стресови фактори, които със сигурност могат да влошат косопада. Ако нямате време за ежедневно медитиране или йога, то изгледайте няколко клипчета в YouTube за техники за успокояващо дишане, които могат да бъдат приложени навсякъде и по всяко време - дори, когато кърмите!

Публикувано

Най-четени

3 начина за справяне с изтъняващата коса

Ако сте забелязали, че косата ви прогресивно изтънява през последните няколко години, не сте единствени. С възрастта увреждането на косъма, свързано със стилизирането и хормоналните промени, често водят до изтъняване или отслабване на косата, но има няколко ключови промени, които можете да направите, за да намалите видимото въздействие.

Прочетете повече

Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

Забелязали сте, че косата ви изтънява, след като сте навършили 50 години? Разкриваме най-важните съставки, които да търсите, ако искате да подобрите качеството на тънката коса след менопаузата.

Прочетете повече

4 съвета за справяне с косопада при мъжете

Наследственият косопад може да се прояви под много форми и на всяка възраст. Това може силно да се отрази на самочувствието ви, особено на по-млада възраст или когато сте подложени на много стрес в период от живота си.

Прочетете повече