Стресът и влиянието му върху косопада

Стресът може да изглежда неизбежен в модерните времена, в които живеем - от тревогите в работата до битовите фактори и загрижеността как това се отразява на здравето ни. Но как се отразява това на косата ви?

Какво причинява косопада?


Има няколко причини за появата на косопад, но една от тях, на която всички сме изложени, е стрестът. Американският институт по стрес открива, че проблемите със съня, безпокойството и повишеният апетит са често срещани симптоми на прекалено много стрес; тези фактори се отразяват на цялото тяло - включително на косата и кожата.
Добрият сън е задължителен, за да може кожата да се регенерира естествено, докато спим. Липсата на сън заедно с повишените нива на кортизол, отслабват защитната бариера на кожата. Според
Trichological Society, косопадът може да се прояви и в следствие на дефицит на витамини, така че правилното хранене е задължително, за да имате красива и здрава коса.

Как да се справим със стреса, за да имаме здрава коса


Експертите са единодушни, че ако се научите как да се справяте със стреса, косопадът ще намали. Така че заедно с правилното хранене, намерете техника за релаксиране, която да приляга на начина ви на живот: класовете по йога са един добър начин на комбинирате физическа активност с медитация. Много списания препоръчват да разнообразявате тренировките си с различни упражнения, както и да включвате тежести за допълнителен ефект. Отборните занимания и игри също са страхотен начин да се отървете от стреса в компанията на приятели. 

Упражненията за дишане също могат да ви помогнат да релаксирате и да се справите с напрежението всеки ден. Като подобрите уменията си да се справяте със стреса, не само побеждавате косопада, но и цялостно подобрявате здравето си!

Публикувано

Най-четени

3 начина за справяне с изтъняващата коса

Ако сте забелязали, че косата ви прогресивно изтънява през последните няколко години, не сте единствени. С възрастта увреждането на косъма, свързано със стилизирането и хормоналните промени, често водят до изтъняване или отслабване на косата, но има няколко ключови промени, които можете да направите, за да намалите видимото въздействие.

Прочетете повече

Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

Забелязали сте, че косата ви изтънява, след като сте навършили 50 години? Разкриваме най-важните съставки, които да търсите, ако искате да подобрите качеството на тънката коса след менопаузата.

Прочетете повече

4 съвета за справяне с косопада при мъжете

Наследственият косопад може да се прояви под много форми и на всяка възраст. Това може силно да се отрази на самочувствието ви, особено на по-млада възраст или когато сте подложени на много стрес в период от живота си.

Прочетете повече