Четирите сезона на косопада: Как да го избегнете целогодишно

Предотвратете сезонния косопад с помощта на тези съвети за красива, здрава и обемна коса.

Сезонният косопад е често срещано, преходно явление на загуба на коса през пролетта и есента. Нормалното количество варира между 50 до 100 косъма на ден, но през определени периоди на годината може да се увеличи! Без паника: това е напълно нормално и обикновено продължава от 4 до 6 седмици.

Есен: подготовка за по-хладно време


Шведско продучване, публикувано в Журнала по дерматология, показва, че по-силният косопад през есента е причинен от засиления растеж на косата през юли, като защита от UV лъчите. Затова октомври и ноември са месеците на най-засилен косопад. 

Ако забележите, че косата ви започва да се сгъстява в края на лятото, значи е време да добавите в грижата си за коса и продукт за косопад. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре.

Зима: подсилете скалпа си


През зимата нивото на влажност в атмосферата пада, което води до по-сух скалп при повечето мъже и жени. Къдравата коса страда най-много, тъй като този тип коса реагира най-силно на сурови температурни условия.

Ако сте започнали да използвате терапия и продукти против косопад през есента - не спирайте. Aminexil има доказани резултати върху подобряването на скалпа като се грижи за всеки косъм от корена до върха.

Пролет: втората вълна на засилен косопад


Косата ви има нужда от защита с увеличаването на деня - показват проучвания от Университета в Мериленд. Когато е светло, производството на мелатонин намалява - хормон, който играе важна роля в поддържането на здравословен баланс на фоликулите. Тъй като тялото се адаптира към промените в климата, това може да се отрази и на косата. 

Много хора приемат имуностимуланти през пролетта, така че заложете на такива, подсилени с аминокиселини - основата на кератиновия протеин, който формира косата. Учени от Харвардския университет за открили, че липсата на достатъчно протеин оказва влияние върху интензитета на косопада.

Лято: радвайте се на слънцето


Някои хора казват, че губим коса през лятото, за да може тялото ни да се охлажда по-лесно. Но това е трудно за доказване, тъй като всеки косъм пада в период от 100 дни след като е спрял да расте и е навлязъл във фаза на покой.

Силните слънчеви лъчи могат да навредят не само на кожата, но и на скалпа и косата, като ги изсушат. Не излагайте главата си на пряка слънчева светлина през най-горещите месеци и не забравяйте да защитавате косата си с подхранващи маски и балсами. Разгледайте продуктите на Dercos, за да откриете най-подходящия за вашата коса.

Публикувано

Най-четени

3 начина за справяне с изтъняващата коса

Ако сте забелязали, че косата ви прогресивно изтънява през последните няколко години, не сте единствени. С възрастта увреждането на косъма, свързано със стилизирането и хормоналните промени, често водят до изтъняване или отслабване на косата, но има няколко ключови промени, които можете да направите, за да намалите видимото въздействие.

Прочетете повече

Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

Забелязали сте, че косата ви изтънява, след като сте навършили 50 години? Разкриваме най-важните съставки, които да търсите, ако искате да подобрите качеството на тънката коса след менопаузата.

Прочетете повече

4 съвета за справяне с косопада при мъжете

Наследственият косопад може да се прояви под много форми и на всяка възраст. Това може силно да се отрази на самочувствието ви, особено на по-млада възраст или когато сте подложени на много стрес в период от живота си.

Прочетете повече