Защо през есента? Сезонът, когато листата на дърветата падат, а хората губят повече от косата си

Сезонният косопад е проблем на много от нас. Защо губим повече коса през октомври и ноември, отколкото през който и да било друг месец от годината?

Нормалният период на растеж на един косъм е между 2 и 6 години, преди да навлезе във фаза на покой, наречена телоген, когато всъщност може да падне. Около 10 процента от косата е достигнала до този момент, но научни изследвания твърдят, че честотата на телоген при жените се повишава през юли. Засегнатите косми съответно падат около 100 дена по-късно, през октомври и ноември. Научни изледвания, публикувани в Журнала на дерматологията, обясняват, че стресът от лятото и UV лъчите могат да обяснят този често срещан феномен.

Ако и вие страдате от сезонен косопад, прочетете тези 5 съвета, за да преотвратите появата му и да запазите косата си красива и здрава:

1. Избягвайте дърпане
. Сресвайте косата си по-често и внимателно - никога, когато е мокра, тъй като тогава е по-еластична. Заложете на по-отпуснати прически, отколкото опъващи корените такива.

2. Приемайте желязо. Много жени, които имат дефицит на желязо, показват по-високо ниво на косопад. Добри източници на желязо са риба, жълтъци и листни зеленчуци като спанак. 

3. Подобрете цялостното си хранене: доказано е, че фоликулът приема нужните си вещества от кръвта и затова е препоръчително да приемате храни с високо съдържание на омега-3 мастна киселина, белтъчини, витамини B12, A и C, в допълнение със желязо, за да преотвратите изсъхването на скалпа и тънката, безжизнена коса. 

4. Монтирайте филтър за душа. Химикалите и твърдата вода могат да имат силен изсушаващ ефект на косата и скалпа. Честото разчесване на сърбящ скалп може да доведе до перманентно увреждане на фоликулите.

5. Използвайте нежни измиващи и стилизиращи продукти за коса. Новата третираща грижа против косопад на Vichy Aminexil Clinical 5 е специално разработена с дерматолози, за да подсили косъма от корена до върха като стимулира микроциркулацията и запазва баланса на скалпа.


Изпробвайте нашите съвети и се преборете с есенния косопад!

Публикувано

Най-четени

3 начина за справяне с изтъняващата коса

Ако сте забелязали, че косата ви прогресивно изтънява през последните няколко години, не сте единствени. С възрастта увреждането на косъма, свързано със стилизирането и хормоналните промени, често водят до изтъняване или отслабване на косата, но има няколко ключови промени, които можете да направите, за да намалите видимото въздействие.

Прочетете повече

Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

Забелязали сте, че косата ви изтънява, след като сте навършили 50 години? Разкриваме най-важните съставки, които да търсите, ако искате да подобрите качеството на тънката коса след менопаузата.

Прочетете повече

4 съвета за справяне с косопада при мъжете

Наследственият косопад може да се прояви под много форми и на всяка възраст. Това може силно да се отрази на самочувствието ви, особено на по-млада възраст или когато сте подложени на много стрес в период от живота си.

Прочетете повече

FAQ: Серумът, бодигардът на кожата на всякаква възраст

Против бръчки, хидратиращ, против несъвършенства, разкрасяващ, против отпускане на кожата... Има серум за всеки един момент от живота ви. Обърнете внимание на този защитаващ и разкриващ красотата на кожата продукт.

Прочетете повече