Какво представлява чувствителната кожа и как я хидратирате?

Чувствителната кожа се проявява по много начини, предизвиквайки редица реакции. Ние изследваме какво представлява чувствителната кожа, какви са най-добрите начини да бъде третирана и как можете да я поддържате хидратирана.

Винаги ли сте се чудили дали страдате от чувствителна кожа? Първото нещо, което трябва да знаете, е, че това не е тип кожа, а по-скоро състояние. Обикновено се описва като кожа, която е по-податлива или уязвима към различни фактори, водейки до реакция, която може да се прояви по редица различни начини.

Чувствителна кожа не е тип кожа,
а по-скоро състояние

Как да разберете дали кожата ви е чувствителна?

Най-лесният начин да установите дали кожата ви е чувствителна е като наблюдавате как реагира. Реакциите на чувствителност обикновено са краткосрочни, с различна интензивност, но това може да зависи изцяло от вашата кожа. Тя може да е представена като едно от следните усещания или комбинация от: ●      Сърбеж ●      Изтръпване ●      Затопляне/изгарящо усещане ●      Зачервяване ●      Смъдене (1)

По какво се различава чувствителната от алергичната кожа?


Нормалната кожа може да стане чувствителна, когато нейната бариерна функция е нарушена, а това може да доведе до намаляване на поносимостта. Това се случва, когато кожната бариера се изсуши, причинявайки загуба на вода и повишена чувствителност на кожата (1).  Чувствителната кожа може да се прояви като възпалителна реакция, без това да се дължи на определено вещество. За разлика от този случай, алергията е абнормна реакция, която зависи от влизането на тялото в контакт с чуждо вещество или алерген. За някой, който не е алергичен, този контакт няма да предизвика реакция. Поради това редица продукти за грижа за кожата имат хипоалергенни формули, за да се намали възможността от алергични реакции. Етикетът „хипоалергенен“ етикет обаче не означава непременно, че Вашата кожа няма да има реакция на чувствителност.

Кога се появяват реакции на чувствителност?

Естествено, чувствителната кожа има по-висок праг на реактивност, когато става въпрос за външни стимули или промени в околната среда в сравнение с нечувствителната кожа. Те могат да включват:

●      Промени в амбиентната температура (особено прекомерен вятър, студ или топлина)
●      Замърсяване Неправилна грижа за кожата/козметична грижа (например използването на неправилни продукти)
●      Стрес
●      Типове суха кожа

Как можете да намалите чувствителноста на Вашата кожа?


Правилнта грижа за кожата намалява нейната чувствителност. Това може да означава че трябва да освежите рутинния си козметичен режим, като включите:

Само неутрални продукти Тези продукти трябва да съдържат минимални съставки.

Успокояващи активни съставки Например термална вода. Важно е да се поддържа кожната бариера, която предпазва кожата Ви от външни фактори. Това може да бъде постигнато чрез избор на овлажняващи и подхранващи продукти, които незабавно успокояват и олекотяват кожата. Грижата трябва да намери правилния баланс между поносимост и ефективност.

Леко рутинно почистване Избягвайте да използвате продукти, които съдържат силни почистващи съставки или дразнители, и внимателно ги нанасяйте върху кожата.

Формули, които се тестват върху чувствителна кожа Продуктовата гама Aqualia Thermal е подходяща за чувствителна кожа, тъй като е формула със съставки, които са щадящи към по-реактивна кожа. Проведени са проучвания върху хора с чувствителна кожа, като е наблюдавана тяхната поносимост при дерматологичен контрол и във външни центрове за клинични изследвания. От естествен произход са 97% от съставките на продуктите Aqualia Thermal и те съдържат само 20 съставки, което ги прави идеално решение за хидратиране и успокояване на чувствителната кожа.


97%от AQUALIA THERMAL
идва от естествен произход

Публикувано

Нашите продукти

AQUALIA THERMAL

Хидратиращ крем с лека текстура

Дневен крем - Дневна грижа за суха кожа

Хидратира кожата за 48 часа. 97% съставки с натурален произход, с хиалуронова киселина.

Най-четени

Топ 5 суперхрани за красива кожа

Когато става въпрос за грижата за кожата, храната, която приемаме, е от съществено значение. Прочетете нашите топ 5 предложения за суперхрани, който трябва да присъстват в режима ви, за да имате здрав и сияен вид.

Прочетете повече

Ферментирали храни: повярвайте ни, кожата ви ще ви благодари

Вярно, името може да не звучи много приятно, но повярвайте ни като ви казваме, че трябва да заложите на ферментирали храни, ако искате да подобрите цялостното си здравословно състояние. Ще ви обясним повече за тази тенденция в храненето, както и ще препоръчаме какви видове да включите в диетата си.

Прочетете повече