Какво се случва с кожата, докато спим?

Всички знаем, че добрият сън е жизненоважен за здравата кожа. Но как изглежда това на биологично ниво? Тук обясняваме какво се случва под повърхността й, докато Вие - и Вашата кожа - си почивате

Защо добрият нощен сън е важен за кожата

Всички познаваме отрицателните ефекти от недостатъчния сън върху настроението ни - да не говорим за нашата кожа. А знаехте ли, че сънят има също толкова решаващо значение за по-добрата защита на кожата?   Изследванията показват, че хроничният недостиг на качествен сън е свързан с повишени признаци на присъщо стареене.[1] Изследванията обаче показват, че нощта - или по-точно, времето, докато спим - е най-важната част от деня за кожата ни.[2] Докато тялото ни е в покой, кръвообращението на кожата се засилва, което позволява на кръвта да транспортира още повече хранителни вещества и витамини към кожата. Изследванията показват, че няколко ключови индикатора за здравето на кожата се повишават през нощта, включително клетъчното делене.   Въпреки това, други функции продължават да се извършват и докато спим, например трансепидермалната загуба на вода. За да предотвратите загубата на вода през нощта, нанесете нощна маска или комплект за сън, преди да си легнете, и изпийте голяма чаша вода веднага щом се събудите.

След една нощ на нискокачествен сън кожата ни придобива тъмен, повяхнал вид

Д-р Нина Роос, Дерматолог

Как нискокачественият сън влияе отрицателно върху кожата

Помолихме дерматолога д-р Нина Роос (Dr. Nina Roos) да обясни какво се случва с кожата, когато изпитваме недостиг на сън. ( Борба с уморената кожа: съвети за по-добър сън за красота). Нина казва: „След една нощ на нискокачествен сън кожата ни придобива тъмен, повяхнал вид. Също така може да изглежда по-мазна. В дългосрочен план, поредица от безсънни нощи може да доведе до това кожата да изглежда и да се усеща изтънена. С течение на времето кожата става по-фина и по-малко еластична, с фини линии, които стават все по-осезаеми.“

Ако полагате усилия да постигнете достатъчно качествен сън, вижте съветите на Нина за това, как да разпуснете след стресиращ ден. ( Борба с уморената кожа: съвети за по-добър сън за красота). Също така е важно да използвате в оптимална степен възстановяващите способности на кожата по време на сън, така че използвайте разумно Вашите осем часа нощен сън. Премахнете ежедневната агресия на оксидативния стрес с грижа за кожата, която е обогатена с антиоксиданти (Най-добрата нощна грижа за красива кожа), за да подпомогнете наличните регенеративни способности на кожата.

Публикувано

Най-четени

Топ 5 суперхрани за красива кожа

Когато става въпрос за грижата за кожата, храната, която приемаме, е от съществено значение. Прочетете нашите топ 5 предложения за суперхрани, който трябва да присъстват в режима ви, за да имате здрав и сияен вид.

Прочетете повече

Ферментирали храни: повярвайте ни, кожата ви ще ви благодари

Вярно, името може да не звучи много приятно, но повярвайте ни като ви казваме, че трябва да заложите на ферментирали храни, ако искате да подобрите цялостното си здравословно състояние. Ще ви обясним повече за тази тенденция в храненето, както и ще препоръчаме какви видове да включите в диетата си.

Прочетете повече

FAQ: Серумът, бодигардът на кожата на всякаква възраст

Против бръчки, хидратиращ, против несъвършенства, разкрасяващ, против отпускане на кожата... Има серум за всеки един момент от живота ви. Обърнете внимание на този защитаващ и разкриващ красотата на кожата продукт.

Прочетете повече