Обяснение на феномена „стареене в градска среда“

Загрижени ли сте за ефектите от градския начин на живот върху Вашата кожа? Тук разглеждаме понятието „стареене в градска среда“ и какво означава това за бъдещето на Вашата кожа.

Какво означава „стареене в градска среда“?

Въпреки че от години се обсъждат вредните ефекти от определени външни фактори, за които е известно, че увреждат нашата кожа, като тютюнопушене и UV лъчите, хората все повече осъзнават последиците, които околната среда може да предизвика за тяхната кожа. Няколко ключови фактора, свързани с градския живот, включително стрес, умора и фотозамърсяване, са свързани със засилване на преждевременното стареене на кожата - всъщност над 80% от преждевременното стареене на кожата, външни фактори, като например вреди от UV лъчи. 


80%от стареенето на кожата
се дължи на външни фактори

Проучвания в Китай и Мексико показват увеличено производство на себум сред участниците в замърсените райони. 80% от стареенето на кожата се дължи на факторите на околната среда, като се доказва, че замърсяването предизвиква кафяви петна и други проблеми с пигментацията[1]. Междувременно стресът - обичаен фактор за живота в градска среда - показва, че предизвиква разнообразни отрицателни реакции в кожата[2], както и че повлиява отговора на кожата на алергични реакции.[3]

Начини за борба със стареенето в градска среда

По отношение на ключови съставки в грижата за кожата, антиоксидантите са най-добрите активни агенти – помощници в борбата срещу свободните радикали, които допринасят за разболяването. Ресвератрол е особено интересен случай, тъй като стимулира естествената антиоксидантна защита на кожата. ( Ресвератрол: следващият значим антиоксидант против стареене) - Ресвератрол се намира в гроздето и действието му се свързва с подобрената способност на кожата да реагира на оксидативен стрес.[1] В същото време, локалното приложение на витамин С е свързано с повишена способност за възстановяване след фотоувреждания.[2]
Разбира се, ползването на SPF продукт е особено важно за градските жители. Тестовете ин витро показват, че UV филтрите и RSV спомагат за борба срещу ефектите на фото-замърсяването върху кожата. Защитете кожата с ежедневна SPF грижа, независимо от сезона – при наличието на толкова много дневни кремове, включително слънцезащитни, нямате извинение да не изберете многоаспектен продукт, който едновременно хидратира и предпазва коата. И накрая, важно е да адаптирате Вашата ежедневна грижа за кожата с оглед на агресивните ефекти от градския начин на живот. Градският живот е често синоним на замърсяване, като мръсотията и праховите частици се свързват с лошо качество на въздуха, което се утаява върху лицето, причинявайки черни точки и несъвършенства. За да се преборите с това явление, експертите препоръчват задълбочено почистване на кожата.

Публикувано

Най-четени

Топ 5 суперхрани за красива кожа

Когато става въпрос за грижата за кожата, храната, която приемаме, е от съществено значение. Прочетете нашите топ 5 предложения за суперхрани, който трябва да присъстват в режима ви, за да имате здрав и сияен вид.

Прочетете повече

Ферментирали храни: повярвайте ни, кожата ви ще ви благодари

Вярно, името може да не звучи много приятно, но повярвайте ни като ви казваме, че трябва да заложите на ферментирали храни, ако искате да подобрите цялостното си здравословно състояние. Ще ви обясним повече за тази тенденция в храненето, както и ще препоръчаме какви видове да включите в диетата си.

Прочетете повече