Полифеноли и техните ползи за кожата

Какво представляват полифенолите и как влияят на кожата? Прочетете повече информация за тези магически молекули и тяхните антиоксидантни качества.

Какво представляват полифенолите и какви ползи носят на кожата?


Въпреки че много от нас не са чували самия термин, все пак сме наясно с положителните качества на полифенолите върху кожата. Като цяло полифенолите се съдържат в много храни, главно растения, които имат висока концентрация на антиоксиданти. Точно такива храни имат силно противостареещо действие, особено в борбата с вредното влияние на UV лъчите[1]. Храните, богати на полифеноли, предотвратяват разпространението на свободни радикали, провокирани от външни фактори като слънчевите лъчи и замърсяванията, които ускоряват образуването на видими признаци на стареене. Колкото повече антиоксиданти приемаме, толкова по-добре кожата ни ще се справя с този оксидативен стрес - затова, ако търсим сияен и здрав вид, е важно да включваме съставки, богати на полифеноли, в нашаа диета.

Кой е най-ефективният начин да включим храни, богати на полифеноли, в нашата диета?


Яжте зеленчуци! Полифенолите често придават на някои сурови плодове, зеленчуци, подправки и билки техния кисел или горчив вкус. Преработените храни съдържат много по-ниски нива на полифеноли, затова се стремете да приемате храните в естествения им вид, за да приемате максималните им ползи. Главното правило - цветните плодове като боровинки, нар и червено грозде, имат високо съдържание на полифеноли, благодарение на пигментите антоциани. Други добри източници са кимиона и куркумата - за най-силен ефект комбинирайте черен пипер с куркума. 

Освен ползите за кожата, храните, богати на полифеноли, имат положително действие върху цялото тяло и здравословно състояние. Флавоноидите, вид полифеноли, помагат за стабилизирането на кръвното налягане, а проучвания са доказали, че полифенолите в натурания шоколад (квадратче или две, не цялата опаковка) имат положителен ефект върху кардиоваскулярната функция като подобряват циркулацията
.[1] Не че имахме нужда от извинение, но все пак е добре да знаем.

Публикувано

Най-четени

Топ 5 суперхрани за красива кожа

Когато става въпрос за грижата за кожата, храната, която приемаме, е от съществено значение. Прочетете нашите топ 5 предложения за суперхрани, който трябва да присъстват в режима ви, за да имате здрав и сияен вид.

Прочетете повече

Ферментирали храни: повярвайте ни, кожата ви ще ви благодари

Вярно, името може да не звучи много приятно, но повярвайте ни като ви казваме, че трябва да заложите на ферментирали храни, ако искате да подобрите цялостното си здравословно състояние. Ще ви обясним повече за тази тенденция в храненето, както и ще препоръчаме какви видове да включите в диетата си.

Прочетете повече